Пита със спанак /гръцка кухня/
За тестото:
В една тава се изсипва брашното, прави се кладенче и се прибавят олиото, солта, размитата мая в прясното мляко и содата угасена в оцета.
След като се омеси тестото се оставя да престои малко за да втаса и после се разделя на две части.
Едната половина се разточва по-голяма, /която се слага отдолу/ за да може да завие горния лист.
В омазнената тава се слага вече разточения, по-голям лист тесто, върху него се изсипва приготвената плънка, като се разпределя равномерно по цялата тава и отгоре се завива с втория лист, който сме разточили по-малък, но и достатъчно голям за да завие плънката.
Нарязва се на парчета и се напръсква с прясно мляко.
Пече се отначало в предварително загрята фурна на 200 градуса до получаване на златист цвят, след което се намаля на 180 градуса за да се опече тестото.
За плънката:
Запържва се праза, лука и спанака докато омекнат. След това се прибавят останалите продукти и се омесват заедно, като не са на котлона.