Питка за празник
На празник без пита не може ,ето моето предложение за питка със сирене !
Маята се натрошава в хладката вода с 1 с л захар и 2 с л брашно се разбърква на кашичка и оставяме за 10 минути да шупне.Пресява се брашното в тава ,сипваме шупналата мая в средата ,добавя се сол ,останалата лъжица захар ,олио и масло.Разбърква се с вилица ,после се замесва средно меко тесто и оставяме да втасва покрито с фолио за 1 час .Готовото тесто се разточва на набрашнен плот като голям правоъгълник .Намазва се с масло и поръсваме с натрошено сирене .Завива се на руло ,което се нарязва на филии .В тава върху хартия за печене се нареждат филиите като леко се застъпват ,а в средата се оформя като цвете .След 20 минути се намазва с разбит жълтък с малко вода и поръсваме семена .Печем в загрята фурна 180 С около 40 минути .Изважда се от тавата ,хартията се сваля и сервираме в поднос .