ЗА рецептата

Домашната питка задължително присъства на празничната ни трпеза, предлагам ви една от тези, които съм приготвяла за семейтвото си.

Нужни продукти за пазаруване

800 гр брашно
200 мл пресно мляко
1 пакетче суха мая за хляб
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
50 гр. меко краве масло
30 гр. мак
4 с.л. зехтин
Нужно Време
подготовка 40 минути
готвене 40 минути
общо 80 минути

Стъпки

Пресяваме брашното, правим кладенче в него и в кладенчето изливаме хладкото пресно мляко. В млякото добавяме лъжицата захар и сухата мая. Изчакваме маята да се активира и добавяме зехтина и солта. Замесваме меко и еластично тесто. С точилка разточваме 2/3 от тестото на правоъгълник, който обилно намазваме с масло и щедро поръсваме с мак. Завиваме на руло, което разрязваме през средата и усукваме така, че мака да се вижда. От останалото тесто правим топка, върху която също поръсваме с мак, а върху него правим решетка. Намазваме с жълтък и печем на 180 градуса.

сготвих

Mнения на кулинари

добави коментар

Подобни рецепти