Надя Петрова
ЗА рецептата

Рецептата е традиционна за остров Самос и Централна Гърция.

Нужни продукти
4 кг свински бут - може и с кожичка
сока на 2 портокала
2 портокала, нарязани на парченца
2 ябълки, нарязани на парчета
1 чаша мед
1 чаша вино от остров Самос /десертно мускатово вино/
1 чаша сухо бяло вино
1 чаша вода
2 пръчки канела
10 малки главички лук
2 тънко нарязани скилидки чесън
4 с.л. зехтин
1 с.л. розмарин
сол и чер пипер
Нужно Време
подготовка - - минути
готвене 180 минути
общо 180 минути
Стъпки

Измиваме месото, подправяме го със сол и пипер. В голям съд добре разбъркваме портокаловия сок, меда, виното, канелата, лука, чесъна, розмарина, зехтина. Слагаме свинското в приготвената марината, покриваме го и го оставяме едно денонощие в хладилника. От време на време обръщаме месото, за да се маринова равномерно.

На следващия ден изваждаме месото от маринатата, слагаме го в огнеупорен съд, поливаме го с маринатата и още малко вода. Отгоре нареждаме портокаловите и ябълковите парчета и покриваме съда с фолио. Печем на 180 градуса около 3 часа. От време на време обръщаме месото и го поливаме с маринатата. Ако трябва, добавяме и по малко вода. Когато месото е почти готово, махаме фолиото и оставяме бута да хване лека коричка.

сготвих
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти