Желирано пиле
нужно време
345 минутипорции
6трудност
- -сготвиха
2 Пилето се вари с малко черен пипер, сол и целия морков. Отделя се 500 г бульон, овкусява се с черен пипер и сол и се прецежда. В него се слага накиснатия в малко студена вода желатин, поставя се на слаб огън и се загрява до кипване, като често се разбърква. Пилето се обезкостява, маха се и кожата и се накъсва на малки парченца. Чушката се нарязва на тънки колелца, доматите на кръгчета, моркова на малки кубчета.
В порцеланови или стъклени купички (формички) или в друг съд изплакнати със студена вода наливате 1 см от бульона слагате по 1-2 листенца магданоз и го оставяте да се стегне.
Като се стегне желето, редите: чушка, домат, пиле, морков, пиле, домат, чушка, пиле, морков до изчерпване на продуктите, върху тях изсипете останалия бульон. Оставете в хладилник, след 4-5 часа, потопете за няколко секунди съда в гореща вода и обърнете съдържанието веднага върху чиния за сервиране.
Ако варите пилето с кожата, в никакъв случай няма да получите това, което е показана на сн. 1. Бульонът за такова ястие трябва да е абсолютно обезжирен, никаква мазнина от кожата. Пилешкото месо и без кожата е достатъчно мазно.
Съгласна съм с вас. Вероятно авторът на рецептата е подразбрал, че пилето ще се обезкостява и ще се маха кожата след варенето. Ще бъде добра идея да се уточни този момент в рецептата, за да се избегне всяка обърканост. Благодаря ви за коментара!