1. Корите се нареждат една върху друга, между тях, за по-голяма височина се слагат нагънати кори.
2. Когато се наредят две трети от корите, се слага плънка от смлените орехи.
3. Нареждат се останалите кори и баклавата се нарязва с остър нож на триъгълници, ромбове или квадрати.
4. Залива се равномерно с кипящо масло или маргарин и се пече на 180 градуса до зачервяване.
5. Ако не се изпече до зачервяване, баклавата ще остане тестена.
6. След като изстине, баклавата се залива с хладък сироп, сварен от захарта, 1 литър вода и малко лимонов сок.
7. След един час сиропът, който не е поет от баклавата, се отцежда, кипва се наново и с него отново се залива десерта.
Баклавата се поднася след няколко часа или на другия ден.
Нужни продукти
500 гр. кори за баница
750 гр. захар
300 гр. масло
250 гр. орехови ядки
20 мл. лимонов сок
Нужно Време
подготовка
30
минути
готвене
45
минути
общо
75
минути
Стъпки
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти