Валентина
ЗА рецептата

Ястието може да се консумира и топло, и охладено. Може да се гарнира допълнително с 1-2 с.л. гъсто кисело мляко.

Нужни продукти
700 гр. кайма смес (60% свинско/40% телешко месо)
6-7 бр. млади тиквички
7-8 средно големи добре узрели домата
2 средно големи глави кромид лук
3 скилидки чесън
1/2 ч.ч. ориз
4 с. л. зехтин
1 к.л. девесил
1 к.л. риган
1 к.л. босилек
2 ч.л. сладък червен пипер
сол на вкус
За заливката :
300 гр. кисело мляко
2 яйца
3 с.л. брашно
Нужно Време
подготовка 40 минути
готвене 40 минути
общо 80 минути
Стъпки

-Тиквичките измиваме много добре, почистваме от дръжките и нарязваме на едри кубчета;
-Доматите бланшираме за 2-3 мин., във вряла вода, после обелваме, почистваме от дръжките и ги разбиваме в блендер, но внимаваме да останат и по-едри късчета (да не стават на хомогенно пюре);
-Чесъна обелваме, по-едрите скилидки може да разрежем на две;
-Лука почистваме и нарязваме на дребни кубчета;

В тенджерка задушаваме лука с 2 с.л. зехтин, докато омекне, прибавяме каймата и запържваме, докато побелее. Прибавяме половината от доматите и задушаваме сместа до полуготовност.
Когато преценим, че сместа е готова, прехвърляме я в тавичката, в която ще печем ястието.

В същата тенджерка сипваме другата половина от доматите, добавяме тиквичките, червения пипер и също задушаваме десетина минути (да омекнат). Внимателно разбъркваме тиквичките, за да се овкусят .
Полуготовите тиквички изсипваме при
каймата в тавичката, добавяме ориза, чесъна, подправките и солта и внимателно размесваме, да се получи еднородна смес. Аз не добавям вода, защото каймата, доматите и тиквичките пускат достатъчно.

Така приготвеното ястие слагаме в предварително загрята фурна и печем на 190-200 градуса около 35 минути.
През това време приготвяме заливката, като разбием много добре изброените продукти, изваждаме тавата от фурната и заливаме с нея ястието. Връщаме обратно във фурната и печем до получаване на златиста коричка.

сготвих
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти