Рождественско свинско с целина
Така го ядат на остров Лимнос в Егейско море.
Измиваме месото, подсушаваме го и го режем на порционни парчета. Загряваме зехтина в дълбок съд и запържваме лука до златисто. Добавяме месото и пържим 8 минути. След това наливаме 1 ч.ч. гореща вода и задушаваме на бавен огън докато месото омекне.
Изчистваме, измиваме и нарязваме главата целина на парчета, слагаме я във вряла вода за 5 – 10 минути да се посвари. После я вадим с гевгир и оставяме да се отцеди.
Когато месото е почти готово, добавяме целината – заедно с нарязаните листа, сол и пипер на вкус и задушаваме до готовност.
Отделно разбиваме яйцата, добавяме лимоновия сок и царевичното брашно и продължаваме да разбиваме.
С черпак вземаме от течността в тенджерата и прибавяме към застройката, като бъркаме непрекъснато. Изливаме застройката при месото и оставяме да ври на слаб огън, за да се сгъсти соса.