Надя Петрова
ЗА рецептата

Тази рецепта идва при нас от остров Митилини в Егейско море.

Нужни продукти
1/2 ч.ч. зрял боб, накиснат във вода за една нощ, за да омекне
170 мл зехтин
3 – 4 кг свински бут без кост, нарязан на парчета като за задушаване
4 глави червен лук
сол
чер пипер на вкус
2 ч.ч. нарязани белени домати
1 ч.л. с връх счукани семена от кимион
1 ч.л. карамфил
2 дафинови листа
8 средни, обелени и нарязани на четвъртинки картофа
1 ч.ч. цели кестени, сварени и изчистени
Нужно Време
подготовка 40 минути
готвене 130 минути
общо 170 минути
Стъпки

Изцеждаме боба от водата, в която е киснал. В тенджера кипваме вода и го сваряваме, като махаме пяната – варим около 40 минути почти до готовност. После го изцеждаме през гевгир.
Докато бобът се готви, загряваме една трета от зехтина в тиган с дебело дъно и запържваме месото на силен огън, като постоянно го разбъркваме. Като е готово, го изваждаме с решетеста лъжица в друг съд, а в същата мазнина запържваме лука до златисто – около 8 минути.

Връщаме обратно месото, подправяме със сол и пипер и добавяме доматите. Нека кипне на среден огън, тогава слагаме подправките и вода, която да е на нивото на месото. Покриваме с капак и като кипне, намаляме огъня. Задушаваме 40 минути. След това прибавяме боба и задушаваме още час. Когато бобът е почти готов, слагаме картофите и кестените и така продължаваме да готвим още половин час или докато бобът омекне.

сготвих
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти