Рождественско свинско с кестени, боб и подправки
нужно време
170 минутипорции
- -трудност
- -сготвиха
1Тази рецепта идва при нас от остров Митилини в Егейско море.
Изцеждаме боба от водата, в която е киснал. В тенджера кипваме вода и го сваряваме, като махаме пяната – варим около 40 минути почти до готовност. После го изцеждаме през гевгир.
Докато бобът се готви, загряваме една трета от зехтина в тиган с дебело дъно и запържваме месото на силен огън, като постоянно го разбъркваме. Като е готово, го изваждаме с решетеста лъжица в друг съд, а в същата мазнина запържваме лука до златисто – около 8 минути.
Връщаме обратно месото, подправяме със сол и пипер и добавяме доматите. Нека кипне на среден огън, тогава слагаме подправките и вода, която да е на нивото на месото. Покриваме с капак и като кипне, намаляме огъня. Задушаваме 40 минути. След това прибавяме боба и задушаваме още час. Когато бобът е почти готов, слагаме картофите и кестените и така продължаваме да готвим още половин час или докато бобът омекне.