Рецепта с подробни инструкции в стъпки със снимки как да приготвиш този вкусен Великденски хляб! ВАЖНО: Тестото трябва да втаса в хладилник за не по-малко от 6 часа!
Пресяваме брашното в по-висока купа (може да използвате такава от кухненски робот, за да спестите впоследствие и време, като използвате робота да довърши започнатото)
Междувременно добавяме маята към млякото и разбъркваме, оставайки на страна за 2-3 мин.
Докато чакаме маята да се разтвори изсипваме солта в брашното и разбъркваме добре (маята не трябва да има пряк контакт със солта)
Изсипваме млякото с маята в купата с брашното и солта и разбъркваме с дървена лъжица
Добавяме яйцата към сместа (може предварително да приготвите всички яйца и да ги добавите едновременно, като имайте предвид, че ако са по-малки от стандартните трябва да добавите още едно)
Продължаваме да бъркаме все още с дървена лъжица
След като съставките се объркат добре, би трябвало да получите такава лепкава консистенция (вижте снимката)
Сега включваме и ръцете, като взимаме малки количества от предварително нарязаното на кубчета масло и ги размесваме в сместа
Движението е точно, както го виждате на снимката, като се повтаря, докато сместа не поеме всичкото масло
Добавяме захарта и започваме голямото месене на ръка или с кухненски робот, като не се притеснявайте, че ще бъде лепкаво в началото и НЕ ДОБАВЯЙТЕ брашно! Техниката за месене е тази, с която "намачкахме" маслото в тестото
След като сме месили тестото в самата купа на ръка за около 30 мин. или с кухненски робот за близо 15 мин. тестото ще изглежда така и вече няма да лепне, а по-скоро ще стане еластично
Тестото се оставя да втаса на стайна температура за около 30 мин. до достигане на двоен обем; След което се натиска леко, за да изпусне въздуха и покрито с фолио се слага в хладилника за НЕ ПО-МАЛКО от 6 часа
Вадим тестото от хладилника (не по-рано от 6 часа), което е идеално за оформяне охладено
Ние ще използваме малки формички и ги намазваме с масло (вие може да използвате и други форми, примерно такава за кекс)
Нарязваме тестото на равни парчета от около 50-60гр. в нашия случай
Всяко от парчетата правим на малки питки и започваме да оформяме
Използвайки набрашнена ръка и разпънати пръсти разтъркваме в средата на питката, както е показано на снимката
После правим същото с три пръста, така че едната страна да стане по-голяма от другата, а в средата по-тъно
От по-дебелата страна оформяме дупчица с пръсти
А по-малката страна прокарваме отдолу през дупчицата, така че да се получи нещо
С ръце дооформяме в основата и поставаме в приготвените формички за печене
ВТОРИ ВАРИАНТ ЗА ОФОРМЯНЕ:
Може да оформите и като откъснете малко парче от тестото, и направите на топчица, а в по-голяма част от брашното с пръст оформите легло, в което да поставите малката топчица тесто.
Когато сте готови с оформянето на всички хлебчета, намазвате много внимателно с яйце (като внимавате да не намажете самите форми, защото тогава няма да се надигне хубаво, а и ще бъде по-трудно за вадене от формата), след което оставяте за малко да отпусне тестото
Преди да пъхнем във фурната отново мажем леко с яйце и поръсваме със захар (има сладкарска захар на кристали, която е много подходяща за случая)
Слагаме Великденските хлебчета да се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за 15 мин. (като проверяваме дали са готови с дървен шиш или клечка за зъби - знаете, ако клечката излезе от тестото суха, значи са готови)
Малките сладки Великденски хлебчета ще придобият тази форма. А ако решите да печете в по-голяма форма, отново го направете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 35-40мин. (като отново проверявате готовността с клечка или шиш)