Свинско с портокали в меден сос
Рецептата е традиционна за остров Самос и Централна Гърция.
Измиваме месото, подправяме го със сол и пипер. В голям съд добре разбъркваме портокаловия сок, меда, виното, канелата, лука, чесъна, розмарина, зехтина. Слагаме свинското в приготвената марината, покриваме го и го оставяме едно денонощие в хладилника. От време на време обръщаме месото, за да се маринова равномерно.
На следващия ден изваждаме месото от маринатата, слагаме го в огнеупорен съд, поливаме го с маринатата и още малко вода. Отгоре нареждаме портокаловите и ябълковите парчета и покриваме съда с фолио. Печем на 180 градуса около 3 часа. От време на време обръщаме месото и го поливаме с маринатата. Ако трябва, добавяме и по малко вода. Когато месото е почти готово, махаме фолиото и оставяме бута да хване лека коричка.