Доматите (ако са пресни) измиваме, бланшираме във вряла вода, обелваме люспите и нарязваме на дребни късчета. Ако са домати от консерва, просто ги нарязваме на късчета.
Лука обелваме и нарязваме на дребни кубчета. 
Чесъна обелваме и разполовяваме по-едрите скилидки. 
Обелваме морковите и ги нарязваме на късички пръчици (или на кубчета).
Нарязваме на ситно зелените подправки.
В тенджерка запържваме лука с половината от зехтина, добавяме морковите и продължаваме да задушаваме още няколко минути, после добавяме доматите, червения пипер и продължаваме да задушаваме до полуготовност. 
Прехвърляме зеленчуковата смес в тавичката, в която ще печем ястието. 
В тенджерката загряваме остатъка от мазнината, изсипваме вътре ориза и го пържим до придобиване на прозрачност. 
Пресипваме ориза в тавичката при зеленчуковата смес, добавяме чесъна, зелените подправки, солта и сипваме вода. 
При различните сортове ориз нуждата от вода е различна, така че дали две или 3 чаши вода на 1 ч. ориз - това домакинята трябва да прецени сама в зависимост от сорта ориз, с който готви ястието.
Подготвеното ястие поставяме в предварително загрята фурна и печем до готовност на около 190-200 градуса.
При топлинната обработка във фурна доматите излизат на повърхността на тавичката и се запичат, като образуват хубава коричка с приятен карамелен вкус.
Може да се сервира с айран, с кисело мляко като гарнитура или с по резен бяло саламурено сирене.
                            Нужни продукти                        
                        
                                
                                2 1/2 ч.ч. ориз                                
                            
                                                                                                            
                                
                                1 и 300 кг. добре узрели домати                                 
                            
                                                                                                            
                                
                                (или 2 буркана стерилизирани домати)                                
                            
                                                                                                            
                                
                                1 голяма глава кромид лук                                
                            
                                                                                                            
                                
                                1-2 главички чесън                                
                            
                                                                                                            
                                
                                3-4 моркова                                
                            
                                                                                                            
                                
                                зелени подправки                                 
                            
                                                                                                            
                                
                                девесил                                
                            
                                                                                                            
                                
                                риган                                
                            
                                                                                                            
                                
                                босилек                                
                            
                                                                                                            
                                
                                магданоз - пресни или сушени, по избор                                 
                            
                                                                                                            
                                
                                1/2 ч.ч. зехтин (или олио)                                
                            
                                                                                                            
                                
                                сол на вкус                                
                            
                                                                            Нужно Време
                            
                                    подготовка
                                    
                                                                        60
                                    минути
                                
                            
                                    готвене
                                    
                                                                        30
                                    минути
                                
                            
                                    общо
                                    
                                                                        90
                                    минути
                                
                            Стъпки
                        Mнения на кулинари
                                                    
                                добави коментар                            
                        
                                                    Подобни рецепти
                        Още от този автор
                        Сезонни рецепти