Натрошете маята в чашка. Прибавете няколко супени лъжици хладко мляко и малко брашно.
Направете кладенче в брашното, а ванилията и солта разпределете по периферията. В кладенчето сложете маята, яйцата разбийте, като за омлет, и прясното мляко.
Започнете да месите на тесто, прибавяйки брашното в кладенчето отвън навътре, докато получите хомогенна смес.
Покрийте и оставете да втаса на топло 15 минути.
Добавете мекото масло и захарта.
Омесете с длани, като с едната натискате, а с другата завъртате тестото.
Тестото трябва да стане твърдо, но не прекалено и да може да се оформи на топка.
Покрийте и оставете да втасва още 15 минути.
Накъсайте на парчета от по 100 до 150 гр. едното в зависимост от големината на гофретника.
Печете в нагрят и намазан гофретник, като колкото дупките му са по-дълбоки, толкова по-дълго е печенето.
Нужни продукти
500 гр. брашно
25 гр. мая
300 мл. прясно мляко
6 яйца
200 гр. меко масло
250 гр. захар
ванилия или канела
щипка сол
Нужно Време
подготовка
60
минути
готвене
45
минути
общо
105
минути
Стъпки
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти
Още от този автор
Сезонни рецепти