Лиежски гофрети
Натрошете маята в чашка. Прибавете няколко супени лъжици хладко мляко и малко брашно.
Направете кладенче в брашното, а ванилията и солта разпределете по периферията. В кладенчето сложете маята, яйцата разбийте, като за омлет, и прясното мляко.
Започнете да месите на тесто, прибавяйки брашното в кладенчето отвън навътре, докато получите хомогенна смес.
Покрийте и оставете да втаса на топло 15 минути.
Добавете мекото масло и захарта.
Омесете с длани, като с едната натискате, а с другата завъртате тестото.
Тестото трябва да стане твърдо, но не прекалено и да може да се оформи на топка.
Покрийте и оставете да втасва още 15 минути.
Накъсайте на парчета от по 100 до 150 гр. едното в зависимост от големината на гофретника.
Печете в нагрят и намазан гофретник, като колкото дупките му са по-дълбоки, толкова по-дълго е печенето.