Нужни продукти
4 свински котлета с кости, с дебелина около 3 см
400 гр. почистен и измит спанак
2 стръка пресен лук
черен пипер
магданоз
сол
3 с.л. зехтин.
За соса:
5 скилидки чесън
2 супени лъжици зехтин или масло
2 супени лъжици брашно
200 гр. заквасена сметана
магданоз
черен пипер
сол
Нужно Време
подготовка 225 минути
готвене 50 минути
общо 275 минути
Стъпки

Котлетите се измиват със студена вода и внимателно се разрязват по дължина да се образува джоб. Заливат се с прясно мляко и се оставят за 2-3 часа в хладилник. Може и цяла нощ.
Спанака се задушава малко мазнина, заедно със ситно нарязан лук, малко сол, черен пипер и магданоз. Котлетите се измиват със студена вода и се пълнят с плънката от спанак. Отворите се зашиват с конец. Поръсват се с подправки по желание.
Така напълнените котлети се запържват от двете страни за кратко време в загрят зехтин. Поставят се в тавичка, прибавя се 200 мл. гореща вода и се пекат във предварително загрята фурна на 220 градуса около 50 минути покрити с фолио.

Приготвяне на соса:
В зехтин или разтопено масло, леко се запържва чесъна, прибавя се брашното, сметаната и водата. Бърка се енергично до получаване на хомогенна смес. Вари се 5-8 минути, на слаб огън, прибавят се подправките.
Котлетите се сервират залети със соса и гарнитура от картофено пюре.

сготвих
Mнения на кулинари
добави коментар
Подобни рецепти