Нарязваме месото на малки парченца, поръсва ме ги с черен пипер и ги запържваме в масло и малко олио, до леко златисто.
Работим на умерен огън.
Добавяме нарязаните на ситно моркови, праз, чесън, като поомекнат, добавяме нарязаните на филийки гъби, чубрицата, черен пипер и дафиновите листа.
Ако ви се вижда малко мазнината, може да добавите още малко олио.
Като омекнат гъбите, добавяме измития ориз.
Разбъркваме няколко пъти и добавяме червения пипер, сол на вкус и пак разбъркваме и добавяме 400 мл. вода, бъркаме докато ориза поеме водата.
С тази смес и листата от киселата зелка завиваме сърми.
Редим сърмите в тава, добавяме още 400 мл. гореща вода, да ги покрие.
Покриваме ги с по-лошите листа и печем на умерена температура до поемане на водата.