Великденско агнешко
Почистеното, измито и нарязано на порции месо посоляваме и нареждаме в тава. Наливаме 500 мл гореща вода да покрие месото, слагаме 60 гр. масло, черен пипер, сол и поставяме в умерена фурна.
Докато се пече, добре е да се обръща месото.
В отделен съд стопяваме останалото масло /125г/, добавяме нарязания лук и нарязания на дребно лапад (който предварително сме бланширали и изцедили) и задушаваме на слаб огън 5 мин. Сипваме ориза и го запържваме. Наливаме 3 чаени чаши гореща вода, посоляваме, добавяме и черен пипер и разбъркваме сместа.
Разбиваме яйцата с киселото мляко и изливаме в лапада и ориза. Тази смес сипваме, при вече готовото месо и продължаваме да печем, докато ястието е напълно готово.