Козунак
Замесената с малко брашно, мляко, щипка сол, и 1 ч.л. захар мая се оставя да шупне.
В голяма купа или върху масата се прави кладенче в пресятото брашно. В него се изсипва затопленото, (не горещо) мляко с разбитите със захарта яйца, ванилията, шупналата мая и 50 гр. масло.
Замесва се тесто, ако лепне сложете още брашно, докато месим си мажем ръцете с останалото масло. Трябва да бием тестото на плота 100 пъти и месим едновременно. Поставя се в купа, завива се и се оставя на топло да втаса.
Като удвои обема си, се изважда и се разделя на 2 или 3 части в зависимост какви съдове имате за печене, но е важно да знаете, че тестото трябва да е на половината на височината на съда за печене.
Всяка част се замесва отново, разделя се на 3, правят се фитили, за да направим плитка, слага се и от накиснатите предварително в ром или топла вода стафиди.
Може да разтеглите от едната част кора само с ръце, да сложите в единия край по дължина мармалад, а останалата част да намажете с малко масло и да завиете на руло.
Намазва се с разбито яйце с 1 с.л. мляко или вода. Оставя се да втаса отново, намазва се отново с яйце, залепват се сварените и обелени бадеми, поръсва се със захар и се слага да се пече, на умерена фурна.
Когато добие залтист цвят, пробваме със шиш в средата, ако не се изпекъл, допичаме. Ако много е покафенял, сложете фолио отгоре.