Пиле с ябълки
Пилешкото месо се нарязва на порции, поръсва се с бял пипер и се пържи в половината масло до златисто на умерен огън, изважда се. В мазнината от пилето се слагат настърганите лук, чесън, нарязаните гъби, мащерка и дафинов лист, разбъркват се и се връща пилето, наръсва с 3 с.л. от ябълковата ракия и се фламбира, долива се ябълковото вино, 250 гр вода, пилешкия бульон и се оставя да поври. Прибавя се и сметаната, задушава се още около 30 мин. Ябълките се обелват и нарязват на четвъртини и се наръсват с лимоновия сок, запържват се в останалото масло до златисто, поръсват се с 1 с.л. ябълкова ракия и се добавят към пилето, задушават се още 5 мин..