Мекици
Пресява се брашното и в него се слагат солта и содата.
В отделен съд се разбиват яйцата и киселото мляко. Тестото се замесва с лъжица и се слага хладката вода.
Прави се много рядко тесто (да тече) и се оставя да отлежи около половин час.
В кръгъл тиган с много горещо олио се шприцоват мекици.
От тестото се прави обла пръчка, която изтича от шприца. Навива се спираловидно и се пържи от двете страни, чрез разклащане на тигана, за да се облее отвсякъде с мазнина. Така мекиците набъбват.
Опържените мекици се поднасят топли, поръсени със захар или залети с малинов сироп.
Мазнината, в която се пържат мекиците, трябва да бъде в такова количество, че те да потънат в нея.
Приготвените по този начин мекици не поглъщат много мазнина. Останалата мазнина е много приятна на вкус и може да се използува за запръжка на фасул или други зеленчукови яхнии.